Cataclismele de natura cosmica

0 comments

Planeta a suferit de pe urma cataclismelor de natura cosmica, cum ar fi caderea asteroizilor sau ciocnirea cu o cometa. S-a stabilit ca, in medie, in fiecare 50 mln de ani, un asteroid cu diametrul de circa 10 km, cade pe Pamant. Craterul format are un diametru de peste 200 km. Energia eliberata de asteroid depaseste de 3 mlrd de ori puterea bombei lansate asupra Hiroshimei. Pe langa efectele locale (seisme, tsunami, incendii uriase), intreaga planeta este invaluita de un nor de praf cosmic, care opreste o mare parte a luminii solare.

Un alt cataclism posibil, in trecut sau in viitor, nefast pentru viata de pe Pamant, este explozia unei stele gigantice (supernova) la o distanta de pana la 50 de ani-lumina de planeta noastra (se considera ca aceasta se intampla la fiecare 100 de milioane de ani). Fluxul intens de raze radioactive ar afecta grav Pamantul.



Meteoritul care a cazut in Arizona (in sud-vestul SUA)acum 50.000 de ani a facut un crater cu diametrul de 1,2 km si adancimea de 180 de metri. Pana in prezent, in jur nu creste vegetatia. Savantii estimeaza ca anual cad pe Pamant peste 10.000 de tone de materie meteoritica, cantitatea cea mai mare fiind sub forma de praf. In 1920, pe teritoriul statului african Namibia, in apropiere de Groot-fontein, au fost gasite ramasitele celui mai mare meteorit din lume (Hoba West) – 60 de tone.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
2012 © enciclopediata.blogspot.com - Citeste cele mai interesante articole de cultura generala, afla toate curiozitatile lumii si nu numai - totul doar din enciclopedia noastra.