Pentru aceasta descoperire ei au studiat modul de formare a cojii de ou impreuna cu toate componentele sale, utilizand supercomputerul HECToR, unul din cele mai performante din UK, impreuna cu softul si expertiza celor de la Numerical Algorithms Group. In urma cercetarilor s-a descoperit ca proteina ovocledidin-17 (OC-17) joaca un rol esential in formarea cojii si foloseste la transformarea carbonatului de calciu in cristale de calcit, actionand ca un catalizator in cresterea rapida a cojii de ou. Fara aceasta proteina oul nu s-ar putea forma. Iar cum proteina OC-17 se poate gasi doar in ovarele gainii, se poate deduce destul de simplu ca gaina a fost inaintea oului.
Cercetatorii cred ca o astfel de analiza a modului cum se produce cristalizarea in natura poate sa ajute in intelegerea cat mai buna a modului cum trebuie realizata si controlata cristalizarea artificiala.
1 comments:
Dar de ce nu m-au întrebat pe mine, că eu ştiam că găina a fost prima? pentru că mai întâi au fost animalele, plantele etc. după care s-au înmulţit.
Trimiteți un comentariu