Coasta de Azur - Riviera franceza

0 comments
De mai bine de un secol Coasta de Azur este locul la care visează milioane de pământeni, căci farmecul „bătrânei doamne” nu şi-a pierdut absolut deloc din strălucire...

Riviera Franceză a fost paradisul opulenţei timp de aproape 400 de ani. Astăzi, staţiunile şi oraşele de pe coasta de sud a Franţei au devenit accesibile şi turistului de rând. Coasta de Azur are o lungime de 120 de kilometri, e cuprinsă, din punct de vedere administrativ, în regiunea Provence-Alpes-Côte d'Azur şi e împărţită la rândul ei în şase departamente. Marele atu al acestei regiuni a fost dintotdeauna cadrul natural, aproape ireal. Munţii Alpi se prăbuşesc practic în Marea Mediterană, creând astfel o mulţime de golfuleţe sau faleze de o frumuseţe deosebită. Regiunea a cunoscut o dezvoltare turistică extrem de timpurie. Familiile nobile italiene, franceze, germane sau ruse veneau aici în perioada antebelică. Coasta de Azur a fost o sursă de inspiraţie pentru mulţi artişti faimoşi precum Picasso şi multe dintre lucrările acestora se află în muzeele şi galeriile de aici. Printre cele mai cunoscute staţiuni amintesc Nisa, Cannes şi Saint-Tropez. La vest de Cannes sunt plaje acoperite de nisip, iar la est sunt ţărmuri stâncoase spectaculoase. O vacanţă... „faimoasă” Nisa, capitala departamentului Alpes Maritimes, este cel mai mare oraş de pe coastă. Deşi este faimos pentru numărul mare de reşedinţe pe care vedete de tot felul le deţin aici, Nisa împarte atmosfera de oraş modern cu cea de staţiune turistică. Atracţia principală a oraşului este Promenade des Anglais, strada care se întinde de-a lungul falezei, presărată cu hoteluri faimoase. Însă Nisa nu este nici pe departe o staţiune exclusiv pentru miliardari, hotelurile de două stele, berăriile şi terasele accesibile fiind disponibile la tot pasul. Plaja oraşului nu este una tocmai primitoare, dacă prezenţa pietrelor este considerată un impediment. Totuşi, dacă vrei să te bucuri de soarele Nisei poţi recurge la practicele şezlonguri ori utiliza spaţiile special amenajate.

Cannes, celebru datorită festivalului de film ce are loc anual aici, oraşul-staţiune, este predestinat distracţiei şi organizării de vacanţe dintre cele mai extravagante. Renumita promenadă La Croisette ce se întinde pe 12 kilometri şi este atracţia principlală a staţiunii. Pe faleză sunt înşiruite numeroase restaurante, cafenele, terase, ca şi magazine ale unor branduri renumite. Nu ocoli vechiul port, admiră partea istorică a oraşului colindând prin labirintul de străduţe, pasaje şi scuaruri, vizitează castelul (construit in secolul al XII-lea), şi fă o plimbare pe Rue d'Antibes, care străbate Cannes-ul dintr-un capăt la altul.

Dacă în anii ’90 Saint-Tropez a fost o destinaţie preferată doar de nostalgici, în ultimii ani, datorită invaziei de vedete hollywoodiene, acesta freamătă din nou. Saint-Tropez este astăzi un oraş ce cultivă arta, cultura şi tradiţiile, perfect pentru îndrăgostiţii de mare, pasionaţii de istorie, vinuri şi gastronomie. De vizitat aici este Muzeul Annonciade, cu una dintre cele mai bogate colecţii de tablouri ale impresioniştilor francezi, cartierul vechi (cu izul său monegasc), fortăreaţa, portul şi colinele din jur, de unde se vede golful St. Tropez.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
2012 © enciclopediata.blogspot.com - Citeste cele mai interesante articole de cultura generala, afla toate curiozitatile lumii si nu numai - totul doar din enciclopedia noastra.