Din 2004 se framanta, se agita, creste tensiunea si ar putea erupe cu o forta de o mie de ori mai mare decat cea a vulcanului St. Helens din 1980. Este vorba de supervulcanul aflat sub Parcul National Yellowstone din Wyoming, SUA. Însa cercetatorii au si o veste buna, eruptia nu o vom prinde noi, ci speciile ce vor exista dupa….600.000 de ani. Numai sa nu se razgandeasca supervulcanul sau sa fi gresit cineva calculele!În urma eruptiei ar urma sa fie distrusa 60% din suprafata actuala a SUA, norul de cenusa s-ar întinde pana la 1.600 km departare, iar datorita atmosferei toxice viata ar deveni imposibila pe doua treimi din suprafata pe care se întind acum statele americane.
Acestea sunt estimarile oamenilor de stiinta privitoare la cel mai mare supervulcan al lumii, din Parcul National Yellowstone, care a mai erupt numai de trei ori în ultimele 2,1 milioane de ani. Cercetatorii sunt de parere ca în prezent camera cu magma se umple de roci topite, însa nu stiu cat va dura acest proces. Craterul din Parcul National Yellowstone se afla situat deasupra celui mai mare camp vulcanic din America de Nord.
Daca eruptia supervulcanului din America de Nord este prevazuta a avea loc peste 600.000 de ani, altfel sta treaba cu supervulcanul din Europa, din nordul Italiei, de care oamenii de stiinta se tem ca va erupe în curand…
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comments:
Trimiteți un comentariu